Monday, November 14, 2011

Warning messages on BES Express hosted on Exchange 2010

After delegating all permission to your service account for your BES Express on your Exchange 2010 databases, define policy throttling and so on ... (check installation guides on http://docs.blackberry.com/en/admin/subcategories/?userType=2&category=BlackBerry+Enterprise+Server&subCategory=BlackBerry+Enterprise+Server+for+Microsoft+Exchange ) you're expecting that everything is working properly on server and client side. Unfortunately, if you have configured Load Balancers in your Exchange 2010, you will receive tons of warning messages in your application log on BES Express server, something like :


The resolution for the problem is published as kb KB22812 , or long story short try to avoid load balancers (point bes express server on some of your CAS servers behind defined Load Balancer, using hosts file).

Blackberry Administration Service - Native Code Container (BAS-NCC.exe) is stoping and restarting every hour

You can experience something like BAS-NCC.exe is restarting couple of times, every ten minutes past the hour on your BES Express server and your receiving the following error in your application event log :




Blackberry has a published kb (KB23927) describing the following problem for Windows Server 2008 and Windows Server 2008 R2, and as a resolution for the problem you should upgrade to BES Express 5.0 SP3. In my case the OS is Windows Server 2003 R2 SP2 and the BES version is 5.0 SP3 MR 1 and I'm experiencing the same problem ?!?!?!

As a resolution for the problem in my case was to remove proxy server settings from the account the service was running. The account did not have permission to use the proxy settings. BES Express server 5.0 will try to connect to Internet to download device.xml and vendor.xml files. More about it on published kb KB13589 .

Friday, November 4, 2011

You're unable to activate database copy on Exchange 2010 mailbox server

If you receive the following error message when you try to activate mailbox copy one some of your DAG member servers :

An Active Manager operation failed. Error: An error occurred while trying to validate the specified database copy for possible activation. Error: Database copy 'Mailbox Database 01' on server 'Server3.domain.name' has content index catalog files in the following state: 'Failed'..

You can check the status of the mailbox database content index with :

Get-MailboxDatabaseCopyStatus | fl name, contentindexstate

Name              : Mailbox Database 01\Server3
ContentIndexState : Failed

Name              : Mailbox Database 02\Server3
ContentIndexState : Healthy

Also on the mailbox server where the content index is corrupted you can see the following event:

Event ID: 123
Level: Error
Source: ExchangeStoreDB

At <timestamp> the Microsoft Exchange Information Store Database <identity> copy on this server experienced a corrupted search catalog. Consult the event log on the server for other "ExchangeStoreDb" and "MSExchange Search Indexer" events for more specific information about the failure. Reseeding the catalog is recommended via the 'Update-MailboxDatabaseCopy' task.

To resolve this problem you can update content index on failed server with Update-MailboxDatabaseCopy  http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee633475.aspx :

Update-MailboxDatabaseCopy "Mailbox Database 01\Server3" -CatalogOnly

After reseeding, the content index should be in healthy state:

Get-MailboxDatabaseCopyStatus | fl name, contentindexstate

Name : Mailbox Database 01\Server3
ContentIndexState : Healthy

Name : Mailbox Database 02\Server3
ContentIndexState : Healthy

Now, you can succesfully activate Mailbox Database 01 on Server 3.

Public folder database does not replicate on Exchange 2010

In my case Exchange organization was migrated from Exchange 2000 to Exchange 2007. Public folder replication between Exchange 2000 and 2007 servers was OK, before removing the last Exchange 2000 server. Also, after removing the last Exchange 2000 server, public folder replication was working fine, between Exchange 2007 mailbox servers. When Exchange 2010 mailbox servers were introduced into organization, email flow was OK, but public folder databases created on Exchange 2010 servers were not replicating with public folder databases mounted on Exchange 2007 mailbox servers. On Exchange 2010 mailbox servers event log I have found the following event :

Log Name: Application
Source: MSExchange Store Driver
Event ID: 1020
Level: Error
Description:

The store driver couldnt deliver the public folder replication message "Hierarchy (PublicFolder@domain.name)" because the following error occurred: The Active Directory user wasn't found.

The resolution for this problem is to delete the empty Servers container (using ADSI Edit) in Active Directory, which was from Exchange 2000 organization :



Microsoft has published article regarding this issue http://support.microsoft.com/?kbid=2487271 .